четвртак, 17. мај 2012.

ZOBNATICA - OTISAK U VREMENU


Svet sve više čezne za neotkrivenim mestima i kontaktom sa netaknutom      prirodom. Neophodne uslove za boravak u takvim prostorima treba pažljivo  birati i kontrolisati. Nakon nekoliko godina Zobnatica ponovo nalazi svoje mestona turističkoj mapi Srbije. Renovirani dvorac "Kastel" vredi 4 zvezdice. Jezero, lovište,i pre svega,ergela kvalitetnih konja, doneće mnoga zadovoljstva onimakoji žele odmor i rekreaciju. 
Zobnatica, oaza života, nalazi se u središnjem delu Bačke, na magistralnoj    saobraćajnici tj. staroj trasi međunarodnog puta E-75.Udaljena je od Bačke    Topole 5 km, od Beograda 145 km, Novog Sada 75, a od Subotice 25 km.       Prostire se na oko 2800 ha.
Danas se Zobnatica razvila u turističko rekreativni centar koji godišnje poseti preko 35000 posetilaca. Poznata je po ergeli sa tradicijom odgoja rasnih konja dugom preko 200 godina. Konji iz ovdašnje ergele harali su i domaćim i evropskim hipodromima, pa je jednom od njih, ponosnom Jadranu, na samom ulazu podignut spomenik. Dok su se drugi slikom i rečju smestili u jednistveni Muzej konjarstva. Gostima se nudi turističko jahanje, za decu i odrasle sa i bez obuke, škola jahanja, jahanje putevima Zobnatice, vožnje fijakerom i lovačkom kočijom...
Na ergeli je hipodrom sa manježom. Pored hipodroma je i čarda sa 40 mesta u zatvorenom i 360 mesta u pokrivenom prostoru.

Dvorac porodice Terlei nalazi se na poljoprivredno-turističkom kompleksu „Zobnatica“. Zgradu dvorca je izgradio spahija Đula Terlei na svom imanju 1882. godine. Pored dvorca na imanju je izgradio niz pratećih objekata (biroških kuća, ekonomskih zgrada, štala). Đula Terlei se bavio uzgajanjem konja i poljoprivredom, kao i većina spahijskih porodica u Vojvodini. Po konjima, ili bolje rečeno, torbi za zob iz kojih se konji hrane, imanje i nosi ime. Dvorac je izgrađen u duhu poznog klasicizma kao spratni reprezentativni objekat.


Нема коментара:

Постави коментар