уторак, 5. јун 2012.

Šušara eko destinacija – SRCE DELIBLATSKE PEŠČARE


Ako iko ikada na svetu, svojom lepotom može da očara onda to samo može da učini samo ona, namiguša Deliblatska peščara, a posebno njena ćerka, ušuškano mestašce Šušara.

Šušara se nalazi na severozapadnom, a više centralnom položaju Deliblatske peščare i danas broji oko 370 stanovnika. Naselje je razvučeno jednim šorom i tri manja na dužini blizu 4,5 km a, sastav stanovništva je pretežno mađarske nacionalnosti, oko 70%. Ostatak čine Srbi 27% i 3% ostale nacionalnosti.
Ljubitelji lova, planinari i svi ostali zaljubljenici u prirodi imaju sve vidove izletničkog turizma, uživaju na svežem vazduhu u neposrednoj okolini Šušare.

Ono što krasi Šušaru, pored čistog i zdravog vazduha velike peščarske fabrike, jeste netaknuta priroda. Poseban estetski izgled stepskog prostora tokom većeg dela godine daju šafran, kukurek,ljubičice, perunike, divlji zumbul, đurđevak, gorocvet, vinca, banatski i stepski božur. Tu lepotu pripomažu i grmovite formacije kleke, gloga, kaline, žutike, ruja, i osobito bagremova, borova, lipe, hrasta i niz drugih vrsta grmlja i drveća.

Evropska Sahara, najveća peščara u Evropi, površine 300 km², a dužine 28 i širine 11 km. Banatski pesak je specifičan deo prirode u našoj zemlji, koje se po svojim odlikama, poreklu, supstratu, ekonomskim uslovima biljnom i životinjskom svetu, istorijskom razvoju u velikoj meri razlikuje, ne samo svoje neposredne okoline već i od ostalih predela naše zemlje pa i Evrope. Zbog svojih specifičnih prirodnih vrednosti proizvedenih zaštitnih i sociokulturnih funkcija, Deliblatska peščara ima veliki zaštitni, privredni,naučni, obrazovni, istorijski, zdravstveni i kulturni značaj.

Posebno zaštićene određene biljne vrste kao što su:  velika sasa (anemone sp), banatski božur (paeonia banatica),  gorocvet (adonis  vernalis), kovilje (scipa sp) kao i mnoge druge biljke – lekovite, aromatične i medonosne.

Ja sam za vikend obišla ovo živopisno selo i želela sam da svoje utiske i impresije podelim sa vama i preporucim taj izlet kao odgovor na količinu stresa i brzine življenjakoji jeda ovakva destinacija apsorbuje u svakom smislu, vizuelnom, gastronomskom ... i  koji je TOO Vršac vrlo lepo upakovao ponudila.

2 коментара:

  1. Mi smo cudni, stalo nesto izmišljamo, hoćemo da napravimo Evropu od naše zemlje na pogršan način. Ovo i sva ostala netaknuta priroda, prirodna hrana i sveono što Evropa više nema, a kod nas se zadržalo, jer nismo imali para ili mogućnosti da ga pokvarimo, je upravo ono što toj Evropi treba prodavati.
    Jasno je da su kapaciteti ovakvih mesta ograničeni,i izog infrastrukture i ali i zato što ih treba sačuvati od narušavanja. Medjutim, još je jasnije da ni ti ograničeni kapaciteti nisu iskorišćeni.
    Dok čitam ovaj tekst, prosto imam potrebu da odem tamo, u tu tišinu i mirise na tri dana, da zaboravim na jurnjavu i mobilni telefon.
    Ne moguće da se ja jedina tako osećam...

    ОдговориИзбриши
  2. Mi toliko malo ynamo o lepotama naše zemlje, a stalno težimo nekakvim putovanjima.
    Šušara je zaista jedno prelepo ušuškano, čisto i mirno selo, zaista ima male kapacitete, ali dovoljne, infrastruktura je dobra i više od toga, sa svim lepotama koje je naša autorka i navela.
    Na internetu ima toliko malo tekstova koji sadrže prave i relevantne informacije, ovaj blog je jedan od retkih i mi se iskreno nadamo da postoje ljudi koji ga prate.

    ОдговориИзбриши