среда, 18. јул 2012.

Čudesna ruža Gruže


Predeo koji obuhvata obronke Gledićkih planina, Kotlenika i Ješevca, šumovitu dolinu između Kragujevca i Kraljeva, Čačka i Gornjeg Milanovca, priroda je nesebično obdarila lepotom.
Centralni deo Gruže zauzima opština Knić sa trideset i šest živopisnih sela, koja su na turističkoj karti Srbije prepoznatljiva po razvoju seoskog turizma. Drumskim i železničkim saobraćajem je dobro povezana sa svim krajevima Srbije, od Beograda udaljen 142km preko Topole i 170km autoputem. Ovaj blagorodni kraj bogato obdaren od majke prirode plodnim ravnicama, niskim brežuljcima i negovanim voćnjacima, predstavlja idealno mesto za odmor. Obiluje brojnim istorijskim spomenicima i bogatom kulturno-istorijskom baštinom. Posebno ističu crkvu u selu Borač iz 1350. Godine, stari grad na vrhovima Boračkog krša, koji je podigao despot Stefan Lazarević početkom XV veka, kao i njegovu zadužbinu, manastir Kamenac u selu Čestin.
Međutim, ono čudesnu ružu Gruže izdvaja u odnosu na druge destinacije je ponuda seoskog turizma, i što je čini jednom od pionira u razvoju ovog vida turizma koji je počeo da se razvija u ovom kraju još sedamdesetih godina prošlog veka. Gružanski domaćini na daleko su poznati po svojoj šumadijskoj otvorenosti i gostoljubivosti, a čine ih domaćini iz sela: Borač, Žunje, Grabovac, čestin, Brnjica, Guberevac, Dragušica, Balosava i Knić. U toku boravka, ljubitelji odmora na selu mogu da se vrati bogatiji novim iskustvima i znanjima poput pripremanja zimnice, posmatranja ptica, branja pečuraka, sakupljanja lekovitog bilja i naravno beskonačne šetnje po ovom živopisnom kraju su razlozi koji ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim.
U centralnom delu, na reci Gruži, napravljeno je jezero čija je osnovna namena vodosnabdevanje. Jezero zahvata površinu od 934ha, a dužine je oko 10 km i samim tim predstavlja idealno mesto za sve vrste sportva na vodi, a prevashodno veslanje i kajakanje, bogato ribom predstavlja pravu blagodet za sportski ribolov. Za potrebe sportista na jezeru je izgrađena osnovna infrastruktura u vidu hangara za smeštaj čamaca, splava za izlazak veslača na vodu i razmerene su dve veslačke staze u dužini od 2000 metara.
Selo Borač je poznato po Boračkom Kršu – prirodnoj retkosti na čijem se vrhu nalaze ostaci srednjevekovnog grada iz doba despota Stefana lazarevića. Ovo živopisno selo je poslužilo kao mesto snimanja popularne serije ’’Moj rođak sa sela’’.
Za organizovane grupe turista (do 50 osoba) organizuju se tradicionalni ručak u autentičnom ambijentu šumadijskog sela.

Više informacija o smeštaju u seoskom turizmu i izletničkim turama na  www.knic.turizam.rs ; www.visitserbia.eu

1 коментар:

  1. Zanimljiv blog. I više od toga, ali ne znam pravu reč. Srbiju treba predstaviti u pravom svetlu, kao i narod. Ja to radim kroz svoje postove ovog tipa. Iako ih nemam mnogo, trudim se da budu nešto što će ljudi sa uživanjem čitati i stvoriti sliku o onom lepšem delu Srbije.

    Samo napred!

    ОдговориИзбриши