четвртак, 24. мај 2012.

Stari Slankamen je jedno os najstarijih mesta u Sremu


Da li je moguće da nikada niste bili u Starom Slankamenu? Tamo se Tisa uliva u Dunav, a po staroj legendi, baš na tom mestu gde je tromeđa Bačke, Banata i Srema na 1214 km toka Dunava, sahranjen je Atila Bič Božiji.

Stari Slankamen je jedno od najstarijih mesta u Sremu smešteno u podnožju ogranaka Fruške gore, a preko puta ušća Tise u Dunav sa serpetinski raspoređenim ulicama koje prateći reljef stvaraju izuzetnu ambijentalnu sredinu kojom dominira crkva Svetog Nikole sa svojim baroknim zvonikom. Krčedin se prostire istočnom padinom Fruške gore duž Dunava okružen vinogradima. Slankamen je poznat po banji, ribljim specijalitetima, vinu i lepim plažama.

Osim istorije, priroda je Starom Slankamenu takođe podarila brojne turističke vrednosti: lesne naslage jedinstvene u Evropi, lekovitu mineralnu vodu, reku bogatu ribom, prelepu obalu, peščane ade i plaže. Izvor lekovite mineralne vode"Slanača", jedan od retkih izvora slane vode u Vojvodini, korišćen je još u doba Turaka i veoma rano poslužio za formiranje banjskog lečilišta. Uz Stari Slankamen, na obali Dunava smešten je Zagrad - nekadašnje ribarsko selo koje govori o tradiciji ribolova i dobrim ribolovnim terenima koji ovde postoje.
Sve značajnije kulturno-istorijske i prirodne znamenitosti Starog Slankamena mogu se upoznati šetnjom markiranimstazama koje vode kroz naselje i okolinu.
Privez za čamce moguć je za pontone Nautičkog kluba Stari Slankamen i uz restorane. Na ovoj atraktivnoj deonici plovidbe Dunavom u će biti stvoreni još bolji uslovi za ljubitelje nautičkog turizma jer je upravo Stari Slankamen Projektom razvoja nautičog turizma (NTD) određen kao jedna od 13 primarnih makrolokacija u Vojvodini za izgradnju marina na Dunavu.

Нема коментара:

Постави коментар