уторак, 12. јун 2012.

Počinje ’’cvetanje’’ Tise - “Tisa reka ljubavi”


Tri godine hibernacije za nekoliko sati života. Samo sa jednim ciljem – produžiti vrstu.
U neka davna vremena, ribari i žitelji okolnih, priobalnih sela nazvali su tu pojavu maglom – u suton, određenog dana tačno usred leta druga obala reke bi nestala na nekoliko sati uvučena u gustu mlečnu „maglu“.
Tiski cvet je prastara vrsta rečnog leptira, čiji su preci nastali pre oko 200 miliona godina, a reka Tisa kod Kanjiže jedno od retkih utočišta gde se taj cvet masovno roji svake godine u isto vreme, i stvara takvu sliku kao da je reka zaista procvetala .

Tisa ’’cveta’’ sredinom juna, a ’’cvetanje’’ koje se dešava uvek uveče traje petnaestak dana. Tada se na površini Tise na delu sa glinovitim koritom pojavljuju larve mužijaka, iz kojih se za par sekundi izlegu insekti. Odmah zatim se pojavljuju i larve ženki, a nakon toga počinje masovni ’’svadbeni let’’, posle čega mužijaci  ubrzo umiru.

Ženke još jedno izvesno vreme lete uzvodno, a zatim se spuštaju na površinu vode i polažu oko 6.000 do 7.000 sitnih jajašaca, koja brzo tonu na dno reke, a zatim umiru i one.  Iz oplođenih jajašaca se za dve do tri nedelje izlegu larve,koje se ukopavaju u glinoviti deo reke i tu rastu tri godine.

Slična vrsta insekata, Hexagenia Limbata, roji se još na reci Misisipi, na tromeđi država Minesota, Viskonsin i Ajova.

Cvetanje Tise  je jednistven prizor.

Turisti sa mnoštvom čamaca,kajaka,kanua ili sa obale prate ljubavnu igru leptira, uživajući u lepoti i oblika boja,kada se na površini vode pojavi mnoštvo žutih insekata, ove godine do 20. juna možete uživati u ovoj jedinstvenoj pojavi.

1 коментар:

  1. Ovo je nestvarna pojava, culla sam za cvetanje Tise, ali iskreno nisam znala kako se to desava, smem to da kazem. Vodim se kao izbeglica u Srbiji iako sam srpkinja.
    Nisam mogla ni da predpostavim da ovako nesto postoji ''Tri godine hibernacije za nekoliko sati života. Samo sa jednim ciljem – produžiti vrstu.''
    Sada zelim i da vidim, sto cu i uciniti sledece godine

    ОдговориИзбриши