субота, 19. мај 2012.

Palić JEDRA NA VODI, VINO U PESKU


Ako je verovati na osnovu legende po kojoj je pastir Pal,žalostan što je izgubio jagnje,toliko i neutešno plakao da je potopio pašnjak, onda su te suze blagoslovene. Jer, tu je danas, između Dunava i Tise, prekrasno jezero prosečne dubine 2metra, dugačko oko 8 km a široko od 350 do 950 metara,za koje se još početkom 19 veka znalo da je lekovito. Tada je niko i prvo banjsko kupatilo, gostionice, hoteli, letnjikovci a, po uzoru na engleske vrtove, uređen i čarobni prak. I Palić je pored lečilišta,postao i mondensko letovalište.

Mada je današnje naselje, 8 km udaljeno od Subotice,modernizovano, nije izgubilo ’’diskretni šarm buržoazije’’ prohujalih vekova. Drvene kuće maštovitih arhitektonskih oblika sa fasadama veseliih boja i mnoštvo restorančića skrivenih u cvetnim šumarcima, prava su blagodet i za oko i za blagoutrobije.

 Samo jezero nudi kojekakve mogućnosti za aktivan odmor, od plivanja na tri uređene plaže i ronjenja do zauzdavanja vetra u raznobojnim jedrima. U blizini su i čuveni ’’Majkin’’ i cvetni salaš’’, te ’’Riblja čarda’’, prave oaze za najprobiirljivije gurmane. Vinograde na peskovitom tlu je nemoguće, a i grehota preskočiti, a posebno vinske podrume u kojima se u ofromnoj hrastovoj buradi čuvaju, ali i degustiraju najkvalitetnija vina, poput ’’šardonea’’,’’rizlinga’’,’’ždrepčeve krvi’’ i ’’francuskog poljupca’’. Jako je primamljivo posetiti Palić i kada se, sredinom leta, održava Međunarodni filmski festival.

Palić je idealno mesto za odmor i rekreaciju, koje se od Beograda nalazi 186 km na sever./

Нема коментара:

Постави коментар