субота, 18. септембар 2010.

Vino je poezija zemlje, njena pesma posvecena nebu

Od Biblije do nasih dana, vino je stalno prisutno, ‘’moćno’’ i ‘’dvolicno’’: za pesnika Šarla Bodlera, vino sjedinjue zločin I dobročinstvo, I nije slučajno što jedna stara poslovica kaze da je vino ‘’dobar sluga’’, ali i ‘’gospodar kuće’’. I tako , ne samo poznavaoci, već  i umetnici, pesnici, muzičari I intelektualci, pričaju o tome vekovima: najčesce šaljivim ili podrugljivim tonom, ali takodje tužnim i dramatičnim.
 
Usled razvoja vinske kulture, imidž  vina je razvijen kao životni stil, a vinski turizam je kao segment alternativnog  turizma prepoznat kao važan element raznih turističkih doživljaja. Današnji  tursti žele drugačiji način odmora, zar ne, odmor u kome će više učestvovati I koji će im ponuditi mogućnosti da učine više od onoga, da budu puki posmatrači. Posete vinarijama, nude ovakvu vrstu dođivljaja I one privlače ljude kojima je vino stil života. Vino je danas dostupno svima, svako vino nosi neku specificnost, ako tu svoju specifičnost prenese, ono se zaista I ostvarilo. Doživljaj uz vino je poseban.

Put vina Srbije karakteriše , slaganje lokalnie hrane sa lokalnim vinima, postojanje vinskih viteških redova kojih u Srbiji ima šest, kao I manifestacije posvećene grožđu i vinu

Нема коментара:

Постави коментар