четвртак, 23. септембар 2010.

Vino i hrana

Izabrati pravo vino uz odabrano jelo ili jelo uz omiljeno vino mnogima stvara veliki problem, dok neki uopste ne razmisljaju o tome. Definitivno, ne ide svako vino sa svom hranom i dešava se da neka jela skroz izmene ukus već poznatog vina, a moguće je da nam vino da skroz drugu dimenziju nekog sppecijaliteta. Malo ćemo razmotriti ta pravila, mada se ne može izričito tvrditi da je u svim situacijama tako, sve je stvar individualnog osećaja.
Belo vino sa belim mesom – Crveno vino sa crvenim mesom
S obzirom na to da je u Srbiji roštilj omiljena hrana, recimo da tu imamo klasično pravilo – belo vino (svetlo meso, belo pileće meso), crveno vino (tamno meso, tamno pileće meso)i naravno uz svinjsko pečenje, bela vina.
Crveno vino
Crvena vina su bogata taninima, a tanini u kombinaciji sa ribom daju metalni, ne tako prijatan ukus vinu, isto se dešava i prilikom nekih crvenih vina i sireva ... spoj u kojem mnogi pronalaye sklad. Za razliku od mladih, svežih belih vina izraženih kiselina sa jako malo tanina, njihova kiselost se dobro bori sa nakada prejakim ribljim uljima. Za one uporne, neka niskotaninska crvena vina mogu da prođu sa slabo masnom belom ribom kao što su smuđ, štuka i skuša ...
Crvena vina su ipak najbolja uz dimljeno i suvo meso; sve vrste crvenog mesa (sa šumskim pečurkama); teleće i jagnjeće pečenje, tartar biftek, pečenu ćuretinu i pačetinu, pernatu divljač,pileće meso sa roštilja, polutvrdi i tvrdi sirevi guste i kremaste teksture (apenceler, kačkavalj ...)
Bela vina
Sve vrste rečne i morske ribe,belo meso i beli prelivi,hladno praseće pečenje.
Roze vina
Roze vina ili ružice su poznate po tome što uglavnom imaju povišene kiseline. Slažu se uz srpska predjela, roštilj, kao i uz voćne deserte. Odlično se uparuju uz, recimo ukus punjenih paprika.
Vino i sirevi
Bela vina svojom kiselošću ublažuju masnoće sireva i odlično idu uz kremaste, dok bi crvena vina mogla da se kombinuju jedino sa tvrdim sirevima.
Vino i dezerti
Stručnjaci za vina kažu, da je najzanimljivije uparivanje vina i slatkiša, da je to jedinstvena zabava. Veoma je važno dobro uklopiti vino uz dezert i tako izbeći česte neželjene posledice loših kombinacija ... npr kombinacija čokoladnog kolača i nekog slatkog rizlinga – prevelik nivo šećera ... ali zato takvo vino uz voćni kolač je dobra kombinacija. Recimo da su roze vina idealna dezertna vina uz voćne torte, voćne salate, orasnice ...
Slatka i poluslatka vina ili neko penušavo vino idu uz poslastice.
Vino i čokolada
Čokolada je teško uklopiva sa vinima, pa je preporuka, recimo odlučiti se za dobru crnu kafu da ispere taj veoma upečatljiv ukus.
Sva ova slaganja posmatrajte isključivo kao preporuku, što više vina probate uz različitu hranu, razvićete svoju specifičnu individualnu kombinaciju.

Нема коментара:

Постави коментар